Известие

Collapse
No announcement yet.

Перката не се включва + още един проблем

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Перката не се включва + още един проблем

Сигурно има 100 такива въпроса, но не намирам в форума конкретен отговор.Знам, че тук не е автосервиз, но искам мнение от хора които все пак карат като моята кола и знаят за какво става въпрос.Скоро започнах да се заглеждам в градусите на колата и забелязвам следното нещо.В града много рядко стига 90 градуса.Стига до 90, но само след "обилно" каране по тясни и малки улички само на 1-ва и 2-ра скорост.И перката не се включва.От както съм я взел много рядко съм я карал достатъчно, че да загрее както трябва колата.Но в няколкото пъти в които достига 90 градуса не включва перката.Някъде видях, че ако пусна климатика трябва да се включи перката.Пробвах и това, но перката не се включва.Къде да търся проблема ? Термостат може би или се лъжа..

Другия проблем е следния.Когато колата е студена и я карам на малки обороти.Примерно сменям на 2000 оборота.Като сменя от 1-ва на 2-ра и натисна педала на газта няма никаква реакция от колата.Трябва да върна 1-ва да дам повечко газ и тогава да включа 2-ра.Но и тогава като, че ли колата претропва малко.Не е гладко ускорението.Дали е ламбда сонда ?
    Last edited by Subsense; d.m.y г., 22:25.
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 1998 LPG -ex
    Fiat Tempra 1.6 i.e LPG - 227 000 km - scraped
    Lancia Lybra 2.4 JTD 03' 150 hp

Първоначално публикувано от Subsense Покажи съобщение
    Сигурно има 100 такива въпроса, но не намирам в форума конкретен отговор.Знам, че тук не е автосервиз, но искам мнение от хора които все пак карат като моята кола и знаят за какво става въпрос.Скоро започнах да се заглеждам в градусите на колата и забелязвам следното нещо.В града много рядко стига 90 градуса.Стига до 90, но само след "обилно" каране по тясни и малки улички само на 1-ва и 2-ра скорост.И перката не се включва.От както съм я взел много рядко съм я карал достатъчно, че да загрее както трябва колата.Но в няколкото пъти в които достига 90 градуса не включва перката.Някъде видях, че ако пусна климатика трябва да се включи перката.Пробвах и това, но перката не се включва.Къде да търся проблема ? Термостат може би или се лъжа..

Другия проблем е следния.Когато колата е студена и я карам на малки обороти.Примерно сменям на 2000 оборота.Като сменя от 1-ва на 2-ра и натисна педала на газта няма никаква реакция от колата.Трябва да върна 1-ва да дам повечко газ и тогава да включа 2-ра.Но и тогава като, че ли колата претропва малко.Не е гладко ускорението.Дали е ламбда сонда ?
    Може. А може и други неща да са.
    Fiat Punto 1.4GT 1996
    Hyundai Tucson 2.0 2007
    Renault Clio 1.5 2019

Comment

Ясно е, че колата си иска доктора Това, което можеш да направиш ти според мен е да си провериш термостата и да огледаш предпазители, кабели и букси около перката. Може и да е нещо очевадно. Ако не става, търсиш диагностик - и да не е в Добрич, Варна не ти е толкова далеч, а там има хора, дето усещат алфите
      ...
      155 1,6 TS 16V `96
      166 2,4 JTD `99
      147 1,9 JTDm 8V `07

Comment

Премери напрежението на двата извода на мотора на вентилатора спрямо шаси, когато двигателят е загасен и колата не е на контакт. Трябва да има +12V и на двата. Ако ги няма, вероятно е изгорял предпазителя за вентилатора.

Това, че трудно достига 90 гр. много вероятно се дължи на скапан термостат.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

Термостата не го пипай още,перките се включват на 107 градуса мисля.А затова че не ти дърпа най-вероятно е за адаптации,ресет или дебитомера.На сервиз.
          Mercedes W202 - 200kompressor 99'
          Alfa Romeo 156 1.8 16V TS 99' - ex''
          Alfa Romeo 145 1.9JTD 99'

Comment

Първоначално публикувано от ludkanar Покажи съобщение
            Термостата не го пипай още,перките се включват на 107 градуса мисля.А затова че не ти дърпа най-вероятно е за адаптации,ресет или дебитомера.На сервиз.
            Дори и това за градусите да е вярно, при включване на климата тая перка май трябва да тръгне А и колата загрява трудно
            ...
            155 1,6 TS 16V `96
            166 2,4 JTD `99
            147 1,9 JTDm 8V `07

Comment

Първоначално публикувано от endeavour Покажи съобщение
              Дори и това за градусите да е вярно, при включване на климата тая перка май трябва да тръгне А и колата загрява трудно
              +1

Точно така. С пускането на компресора и повишаването на налягането в кондензатора, сработването на съответния контакт на пресостата, трябва да доведе до включване на първата степен, без значение каква е температурата на охлаждащата течност в двигателя.

Трудното загряване си е дело на термостата.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

Благодаря ви за мненията.Скоро сме на доктор

Comment

Благодаря ви за мненията.Скоро сме на доктор
                  При мен не включваше първа скорост на перката.
                  Колата стигаше 100 градуса и тогава се включваше втора скорост и издухваше яко.
                  оказа се някакво нагоряло реленце и сега всичко е наред.

Ако колата ти не иска да загрее добре в хладните месеци според мен трябва да смениш термостата.

Но както някой горе написа, може и да са много други неща.
                  "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
                  К.М.

Comment

Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
                    При мен не включваше първа скорост на перката.
                    Колата стигаше 100 градуса и тогава се включваше втора скорост и издухваше яко.
                    оказа се някакво нагоряло реленце и сега всичко е наред.

Ако колата ти не иска да загрее добре в хладните месеци според мен трябва да смениш термостата.

Но както някой горе написа, може и да са много други неща.
                    Никога не съм вдигал 100 градуса.Малко над 90 и това е.Стоят си стабилни там.В смисал не варират.Колата е качана на компютър.Ако имаше нещо не наред с перката дали щеше да се покаже.

Comment

Никога не съм вдигал 100 градуса.Малко над 90 и това е.Стоят си стабилни там.В смисал не варират.Колата е качана на компютър.Ако имаше нещо не наред с перката дали щеше да се покаже.
                      Когато се прави диагностика, обикновено вентилаторът може да се тества дали работи и на двете скорости.

Колега, преди се се мисли за сложните неща, има някои прости действия, които ако се направят, могат да спестят много главоблъсканици, време и пари. Може един изгорял предпазител да стои в основата на проблема с перката. Казах ти да премериш 2 напрежения. Ако не можеш сам, помоли някой да го стори. Доста информация може да се извлече от това просто измерване.

159 1.8 MPI
                      166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                      X